Hem / Veterinära tjänster / Kastration hanhund
Idag kastreras hanhundar utav en rad olika anledningar, både medicinska och ickemedicinska. Det är dock viktigt att inte kastrera i syfte att påverka en hund med aggressiva eller dominanta beteenden mot människor, då det tyvärr kan ha motsatt effekt, dvs. förvärra problemen. Vanligt är att man kastrerar en frisk hanhund om den blir negativt påverkad av löptikar, men även om hunden har hanhundsaggressivt beteende eller ett kraftigt revirhävdande beteende. Kemisk kastrering kan vara ett alternativ för de som inte vill genomföra en permanent kirurgisk kastration, särskilt om hunden är aktiv inom utställningar. Kastrering hjälper inte alltid, men störst chans till effekt fås om kastrationen görs så tidigt som möjligt innan beteendet hunnit bli inlärt.
Att kastrera en hanhund kan ha flera fördelar, både beteendemässiga och medicinska. Kastration kan minska hanhundens intresse för löptikar, vilket kan göra promenader och samvaro med andra hundar enklare. Hanhundar som visar starkt revirhävdande eller aggressivt beteende mot andra hundar kan ibland uppvisa ett lugnare beteende efter kastration. Dessutom kan kastration vara ett effektivt sätt att förhindra parning hos hundar, vilket är särskilt viktigt om man vill undvika oönskad avel.
Medicinskt kan kastration minska risken för vissa sjukdomar, såsom testikelcancer och prostataförstoring. Kemisk kastrering är ett alternativ för de som vill testa om kastration kan hjälpa deras hund innan ett mer permanent beslut tas. Detta kan vara särskilt användbart om hunden deltar i utställningar där kemisk kastrering är tillåten men permanent kirurgisk kastrering kanske inte är det.
Det finns också nackdelar med att kastrera en hanhund. Det kan leda till förändringar i ämnesomsättningen, vilket kan göra att hunden lättare går upp i vikt. Vissa hundar kan också utveckla inkontinens eller förändringar i pälsen. En annan risk är att kastration kan förvärra vissa typer av aggressiva eller dominanta beteenden mot människor. Många ägare rapporterar att deras hundar blivit slöa efter kastrering, vilket kan vara en bieffekt av hormonella förändringar.
Hanhundar kastreras av olika anledningar. De vanligaste skälen är för att kontrollera oönskat beteende, för att minska risken för medicinska problem och för att förhindra parning hos hundar och oönskad avel. Det är viktigt att diskutera med en veterinär för att förstå om kastration är rätt val för just din hund.
Hanhundar kan ibland utveckla oönskade beteenden som kan bli ett problem för ägare och andra hundar. Vanliga beteendemässiga orsaker till kastration inkluderar:
Det finns flera medicinska anledningar till att överväga kastration av en hanhund:
Trots att kastration kan ha många fördelar finns det också risker. Några av de potentiella riskerna inkluderar:
Det finns två huvudsakliga metoder för kastration av hanhund: kemisk (medicinsk) kastration och kirurgisk kastration.
Kirurgisk kastration innebär att testiklarna tas bort genom en operation. Detta görs vanligtvis på friska hanhundar som är minst 6 månader gamla och har båda testiklarna belägna i pungen. Vid kirurgisk kastration försvinner hundens förmåga att fortplanta sig permanent. Efter operationen får hunden smärtstillande tabletter och kan behöva bära en krage för att förhindra att slicka såret.
Vid kemisk kastrering injiceras ett hormonimplantat under huden. Detta är ett temporärt alternativ till kirurgisk kastration där effekten är tidsbegränsad. Metoden kan vara ett bra alternativ för ägare som vill testa effekterna av kastration innan de bestämmer sig för en permanent lösning. Eller om din hund av medicinska skäl bör undvika en narkos
Kemisk kastration kan vara ett bra alternativ för ägare som vill undersöka om kastration kan påverka sin hunds beteende eller hälsa utan att behöva ta ett permanent beslut direkt. Det kan också vara ett bra val för hundar där kirurgi kan vara riskfyllt.
Inför en kirurgisk kastration bör hunden vara fastande från kl. 24 kvällen innan operationen, men får dricka vatten. Veterinären kommer också att göra en undersökning av äldre hundar innan ingreppet för att säkerställa att de är i god hälsa. Eftervården är viktig och inkluderar övervakning, smärtstillande medicinering och ibland användning av en krage för att skydda såret.
Genom att noga överväga för- och nackdelar samt rådgöra med en veterinär kan du fatta ett välgrundat beslut om kastration är rätt val för din hanhund.